Pangani fishery project PFP

15. juli 2019

Tanzania. Pangani Fisheri Project (PFP)

Meetings in 2018

Pangani final report 2019 

EQUIPMENT WISHLIST

Nu kan du/I også støtte Pangani fiskeri-projektet (PFP) 2019 – 2025

Baggrund: LLH (Landsforeningen Levende Hav) og PHDO (Pangani Heartland Development Organisation) har startet et udviklingsprojekt til støtte for kyst- og flodfiskeriet i Pangani distriktet i den nordøstlige del af Tanzania. Pangani distriktet ligger op mod grænsen til Kenya ved udmundingen fra Pangani floden.

Formål: Projektet er kommet i gang med en privat fondsstøttet forundersøgelse som resulterede i et projektdokument og ansøgninger til GTS (Genbrug til Syd) om støtte til en transport af udstyr til Pangani fiskerne og deres samfund. Projektdokumentet og andre relevante projektdokumenter kan nu, flere vil løbende blive langt ind, downloades fra Levende Havs hjemmeside på dette link.

Projektet skal i første fase styrke og opbygge den organisatoriske kapacitet i PHDO, med det formål at LLH og PHDO i anden fase i et tæt og forpligtende samarbejde kan udvikle og styrke de 16 fiskesamfunds fiskere deres fangstmuligheder, fartøjer, udstyr og markedet og det skal styrke og udvikle de fiskeriaktive kvinder som også fisker og samler rejer, skaldyr, blæksprutter, tang.

Strategi: De mindre fiskesamfund på kysten og i flodmundingen trues på deres levebrød af det tiltagende over-fiskeri som følger efter det store fiskeri der styres af den kapitalstærke turistindustri fra øen Zanzibar. I dage fisker der flere hundrede store fartøjer fra Zanzibar, helt tæt inde under Pangani kysten, i det relativt smalle farvand (ca. 20 sømil) mellem fastlandet og de større øer Zanzibar og Pemba. Der er en voksende konflikt i Tanzania mellem de store og de små fiskere og mellem de små fiskere og regeringen, se bl.a. denne nye rapport fra One Earth Fundation

De store fartøjer og deres effektive grej (store snuppe-not med små masker) er designet til fiskeriet af sardiner og ansjoser. Og hvis de fartøjer og grej ikke fangede andet end netop sardiner og ansjoser ville det fiskeri ikke være så ødelæggende for kystfiskeriet, som dét er i dag.

Problemet er store bifangster af de fisk som kystfiskerne lever af og dertil kan lægges at de fortsætter med at fiske på de andre arter, når sæsonerne for sardin og ansjoser slutter. Det er ikke lovligt, men loven bliver ikke håndhævet.

Situationen for det mere kystnære fiskeri og fiskere og kvinder som ved lavvande fisker og indsamler store og små rejer, skaldyr, blæksprutter, fisk og tang er alvorlig. Og hvis ikke dét mindre fiskeri får skabt bedre forhold for deres fiskeri og deres markeder, inden for de kommende år, forsvinder det.

Og da Pangani er et relativt fattigt område, hvor der ikke er mange alternativer til fiskeriet og handlen med fisk vil specielt de unge mænd søge væk fra området og dermed øge den negative udvikling hvor de unge mænd søger mod storbyerne, eller andre lande.

Pangani fiskerne og deres familier tilhører de muslimske samfund i Tanzania og de spændinger der har været og som stadig er styrende på Zanzibar vil også kunne brede sig til fastlandet.

Der er derfor flere gode grunde til at Pangani fiskeriet bliver styrket og udviklet. Et mere udviklet, dvs. moderne og mere økonomisk attraktivt fiskeri, vil holde de unge mennesker i deres lokalsamfund.

Håber du har fået interesse for projektet og tid og lyst til at give fiskerne i Pangani og deres familier en hjælpende hånd.

 

 

Kontakt

Levende Hav/Living Sea
Juelsgårdvej 27, Ferring Strand
7620 DK-Lemvig

Om os

Landsforeningen Levende Hav er opstået på initiativ fra mennesker, der på den ene eller anden måde har deres faglige kundskaber og daglige virke knyttet til havet.