Lemvig aktiviteter og kalender 2020

25. juni 2020

Lemvig 2020 – aktiviteter og kalender.

I perioden 20. juni til og med 8. august 2020 ligger Levende Hav med kutter Anton, udstillinger og aktiviteter på Limfjorden, Nissum Bredning, Jyske Rev, Høfde 42 i Lemvig havn. På denne side kan du følge med og du kan også ringe/skrive for at deltage i kortere el. længere tid.

Bemærk: Kalenderen bliver opdateret hver dag da sejladserne planlægges og gennemføres når de kan i forhold til vejret og besætningen. Kontakt: Kurts telefon 53347107, el. mail llh@levende-hav.dk

Lørdag den 20. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Dorthe, Mogens, Villy, Kurt. Aktiviteter: Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Levende Hav afholder generalforsamling.

Der var en ål i rusen denne morgen, efter den var blevet grundig studeret blev den genudsat

Søndag den 21. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Dorthe, Mogens, Villy, Kurt. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Levende Hav flytter sekretariatet ned på kutter Anton. Hummer- og krabbetejner i Nissum Bredningen tømmes med M/S Ternen

Casper, LLH dronefører tegner og fortæller

Mandag den 22. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Dorthe, Mogens, Villy, Kurt. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton.

Tirsdag den 23. Juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Villy, Kurt. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Besætningen deltog i Ferring Sankt Hans Bålet og middagen, dejlig aften.

Kutter Anton besætning til Sankt Hans bål i Ferring inviteret af de lokale

Onsdag den 24. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Villy, Kurt.Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton.

Torsdag den 25. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Flemming. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Der var flere skoleklasser forbi udstillingen på vej til fjorden.

Fredag den 26. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Flemming. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Fredagen blev også brugt på en tur med M/S Ternen for at tømme hummertejner for sidste gang inden lukkeperioden starter den 1. juli. Der arbejdes i værkstedet med fabrikation af nye tavler og transportkasser til storskærm og udstyr. Årets studenter kom også forbi – men det var ikke for at studere vores udstillinger, men for at hente is hos Bjarnes Fisk til nedkølingen, det blev en meget varm dag.

Lykkelige studenter fra Lemvig Gymnasium

Lørdag den 27. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Flemming. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Der arbejdes i værkstedet.

Søndag den 28. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Flemming. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Der arbejdes i værkstedet med produktion af nye tavler og transportkasse til storskærm. Omslag i vejret til regn og blæst

Mandag den 29. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Flemming. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Der arbejdes i værkstedet. Ny tavler ophængt, håndværkere ombord på kutter Anton, problemer med starteren.

View fra teltet og op- udstillingen

Tirsdag den 30. juni: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Flemming. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Der arbejdes i værkstedet. Der arbejdes ombord på kutter Anton med at få starteren fixet og AIS sluttet til plotter. Vejret – regn og blæst. Flemming afmønstrer.

Onsdag den 01. juli: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Dorthe, Mogens. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Der arbejdes i værkstedet. Arbejdet på kutter Anton er afsluttet, starteren fixet, AIS tilsluttet plotter og fungerer. Vejret – regn og blæst, sejlet er rebet. Dorthe og Mogens påmønstrer.

Tidlig morgen på Lemvig Havn, teltet åbner og krabber fanges

Torsdag den 02. juli: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt, Dorthe, Mogens. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen, der samles fisk og tang fra fjorden til akvarier, der er møder på kutter Anton. Dagen byder på rigtig mange besøgende, der er folk i og omkring teltet hele dagen og mange gode samtaler om havmiljøet, om krabber der har taget magten over havmiljøet i næsten alle farvande. Der arbejdes også i værkstedet og transportkassen blev færdig. Vejret: solskin og blæst. Dorthe og Mogens afmønstrer.

Krabber og flere krabber, de danske farvande er ved at gå til i krabber.

Fredag den 03. juli: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen. Storskærm opsat i teltet og nu kan besøgende se Levende Hav video og film. Vejret: elendigt regn og køligt.

Lørdag den 04. juli: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen. Storskærm opsat i teltet og nu kan besøgende se Levende Hav video og film. Vejret: meget dårligt, kuling til storm, regn og køligt. Men det forhindrer ikke folk i at besøge os i udstillingen hvor der er folk hele dagen. Vi åbner kl. 9 og lukker kl. 18 og i løbet af dagen er der flere hundrede indenfor i teltet for at se vore opstillinger og få en snak om krabber og fisk.

Søndag den 05. juli: Velkommen ombord på kutter Anton. Besætningen: Kurt. Teltet og udstillingerne er åben hele dagen. Vejret: meget dårligt, kuling til storm, regn og køligt, men masser af folk. Så er uge 27 gået og vi går ind i uge 29. Vi håber at ugen byder på bedre vejr så vi også kan komme på fjorden og måske på havet med kutter Anton og M/S Ternen, men meget tyder på at vi kun har håbet. Udsigterne melder om mere blæst, kuling og regn. Måske sidst på ugen vi skal også have gang i vore droner, men igen vejret skal bedre sig før vi kan styre dem.

Mandag den 06. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Kurt. Vejret: Blæsende og regn. Der er folk i teltet fra tidlig morgen. Sådan en mandag morgen i juli på havnen i Lemvig strømmer folk til og skal se udstilling og ombord på kutter Anton. Og det giver gode diskussioner i teltet om vores fælles hav og forvaltningen af dét. Midt på eftermiddagen måtte teltet lukkes og der skulle nye barduner sættes nu da vinden er gået i nordvest og tiltagende til hård kuling med meget hårde vindstød.

Gråvejrsdag men folk strømmer til.

Tirsdag den 07. juli:  Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Kurt, Dorthe og Mogens påmønstrer. Vejret er noget bedre end i går, vinden aftaget og telt og udstilling kan åbne og der kommer mange familier forbi, inden middag har der været flere end hundrede i teltet, da der var mange i teltet var der op til 20 på en gang. De er der kun 5-15 min. så har de set det der er at se. Og hele formiddagen er der mange spørgsmål der skal besvares og gode diskussioner om havmiljøet, livet i havet og hvorfor vi ex. der nu er blevet så mange krabber. Akvarierne med tangål, kutlinger, krabber og rejer studeres og det giver gode samtaler om hvorfor egentlig købe fisk fra tropiske vande når man kan have ligeså meget glæde sig over med livet fra vore egne farvande.

Onsdag den 08. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens, Kurt. Vejret: Lidt bedre end i går, men kun lidt. Dagens program: Det videnskabeligt styrede krabbe projekt går i gang, vi skal have undersøgt hvor mange tons alm. strandkrabber der er Nissum Bredningen og hvad de betyder for livet og miljøet i Limfjorden. Denne undersøgelse skal bruges, sammen med andre undersøgelser gennem tiderne, til et estimat over hvor mange tons krabber vi har i de danske fjorde, sunde og kystnære farvande i alt ca. 10.000 km2. Og alt dette skal bruges til en fortælling om vores tids største menneskeskabte naturkatastrofe.

Torsdag den 09. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætningen: Dorthe, Mogens, Kurt. Flemming påmønstrer. Vejret: Sol og blæst lidt køligt. På fjorden med kutter Ternen for at tømme krabbe-ruser. Kogt krabber til fryser. Udstillingen og kutter Anton har flere hundrede besøgende og der er mange gode samtaler om havet og de problemer havet slås med. Krabbe projektet er i gang og der fanges, tælles og vejes krabber. Se Levende Hav Facebook for video fra dagens fiskerier.

Fredag den 10. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens, Flemming, Kurt. Vejret: Fint, men fortsat blæsende. Kurts fødselsdag som fejres. Kurt afmønstrer. Også i dag må vi konstatere at folket sulter efter gode oplevelser. Der er ikke strandvejr og derfor er en tur på havnen også en feriedag og tur i teltet hvor man får fortællinger om fiskeri, krabber, tangnål og meget andet mener alle er en god oplevelse. I løbet af sådan en fredag fra 9 morgen til 18 aften har der været 500 mennesker inden for teltet og mange kommer også en tur rundt på kutter Anton.

Lørdag den 11. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens, Flemming. Vejret: Blæsende og overskyet. Vi er nu også 100% klar til at komme på fjorden for at få lokaliseret tabte fiskeredskaber og få dem bragt i land. Vi har en liste med 5 dykkere som har sagt de gerne vil hjælpe og vi har fået talt med mange her fra Lemvig som fisker hummer og krabber og de beretter om de mange redskaber de får på deres ankre og de vil også være med til at få hevet de garn. Dykkerne melder også at de ser alt for mange garn og ruser som  de skønner må være tabte fordi de indeholder døde hummer og krabber. Vi er klar med besætning og udstyr, nu mangler vi kun at vejret også vil være med os.

Søndag den 12. juli:  Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens, Flemming. Vejret: Blæsende, overskyet. Krabbe Projektet kører og der fanges fortsat 12-14 kg krabber/nat i de tre ruser som sættes samme sted. Flemming afmønstrer.

Mandag den 13. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens. Kurt påmønstrer. Vejret: Solskin og dejligt vejr. Dagen byder på det højeste antal besøgende mere end 500 var gennem teltet og udstillingen. Krabbe projektet kører og der fanges den samme mængde krabber. Dagen blev også bemærkelsesværdig fordi så mange kom forbi med den samme historie og fotos af et besynderligt væsen der var skyllet op på stranden syd for Thyborøn. Det gik flere timer inden vi fandt ud af hvad det var nemlig en Furet Langhals Det blev besluttet at vi i morgen tirsdag laver en stor gryde krabbesuppe, når der nu er så mange mennesker i udstillingen.

Tirsdag den 14. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens, Kurt. Karen påmønstrer. Vejret: Regn og blæst. I dag kl. 13 laver vi krabbesuppe, alle er velkommen til at deltage og smage. Der meldes nu om mere stabilt vejr fra i morgen onsdag og derfor er det besluttet at vi starter eftersøgningen og bjærgningen af tabte fiskeredskaber på Nissum Bredning på torsdag. Dagen bød på det største antal besøgende til dato. Det var lidt stille de første timer, men fra kl. 11 og til vi lukkede kl. 18 var der fyldt op i udstillingen og på kutteren og Levende Hav fik også i dag flere nye familiemedlemskaber, velkommen ombord. Der blev lavet en stor gryde krabbesuppe på temaet tomater og paprika med æblejuice som syren og den blev revet væk.

Onsdag den 15. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Dorthe, Mogens, Karen, Kurt. Vejret: Stille overskyet. Krabbe Projektet: Fortsætter, samme antal/vægt af krabber i samme redskaber på samme sted. Der er møder med dykker og fiskere for at aftale morgendagens program på fjorden. Mogens og Dorthe afmønstrer. Dagen er fyldt med mennesker i telt og på kutter, det er til tider overvældende.

Torsdag den 16. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Karen, Kurt. Krabbe Projektet: fortsætter, der er fortsat det samme antal/kg krabber i de 4 ruser sat på samme sted og røgtet på samme tid, hver dag. Nissum Bredning: kutter Anton på jagt efter tabte fiskeredskaber, der er plads til enkelte medlemmer der vil være med, afgang kl. 14.00. Tilbage i Lemvig, eftermiddag. Dykkere der har tid denne dag kan ringe til os. Villy, Flemming, Gregers, Casper påmønstrer. God, men kort tur på fjorden, hvor grejet skulle afprøves ligesom vi skulle træne i at få dykker i og op af vandet. Vi lokaliserede to rækker af efterladte garn på Store Rønne og de var tydeligvis forladte, de har stået længe i fjorden. De blev afmærkede og vil blive halet ombord i morgen hvor vi fortsætter projektet med at få fundet de efterladte redskaber. Se videoer fra turen på Facebook.

Fredag den 17. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Krabbe Projektet: fortsætter. Besætning: Karen i udstillingen og på kutter Anton: Ingelis, Karen, Casper, Flemming, Villy Kurt. Nissum Bredning: kutter Anton på jagt efter tabte fiskeredskaber, der er plads til enkelte medlemmer der vil være med, afgang kl. 8.00. Tilbage i Lemvig, eftermiddag. Dykkere der har tid denne dag kan ringe til os. Projektet blev gennemført og der blev fundet en masse grej og dækket blev fyldt med sække med fiskegrej. Et meget stort og tungt arbejde og det lugter ganske forfærdelig, men hele besætningen blev enige om at arbejdet bar lønnen i sig selv. Nyttigt arbejde som fortsætter de kommende dage, uger. Se på Facebook hvor der er flere video fra en dag på fjorden.

Natten til lørdag sendte vi denne pressemeddelelse:

Pressemeddelelse udsendt lørdag den 18. juli. 2020

Spøgelsesgarn i Nissum Bredning

Levende Havs formand Kurt Svennevig Christensen: ”Jeg var klar over at tabte redskaber er et  voksende problem i Nissum Bredning, også fordi jeg blev selv fritidsfisker i Nissum Bredning sidste år, men det overrasker mig og gør mig oprigtig ked af det, at der er så mange og at der selv i redskaber, der har stået i mange måneder, stadig sidder mange levende taskekrabber og hummer i de redskaber, vi nu kalder ”spøgelsesgarn”.

Arbejdet med at få fundet og halet de redskaber gik i gang i slutningen af uge 29 og det vil fortsætte de kommende uger, når vejret ellers tillader det. Se mere på  https://www.facebook.com/levendehav.dk/ og www.levendehav.dk

Denne sommer ligger Levende Hav med kutter Anton i Lemvig Havn, hvor der er opstillet telt og udstillinger. Her kan folk få viden om alt dét der truer livet i havet gennem udstillinger, akvarier og engagerede Levende Hav medlemmer. Vi har fokus på forureningen med næringsstoffer, fiskeriet og alle andre faktorer som ødelægger livet i de kystnære vande og fjorde.

Vi har gang i et pilotprojekt med fokus på den alm. strandkrabbe som nu alt dominerer livet i Danmarks 10.000 km2 kystnære farvande og fjorde. I ex. Limfjorden er der ikke andet liv tilbage end skaldyr, med strandkrabben som den alt dominerede og den undersøgelse foretages af biolog Mogens Gissel.

Inden sommeren er slut, vil vi også have haft en udvidet opmærksomhed om giftdepotet ved Høfde 42 i samarbejde med Bjarne Hansen, Thyborøn. Vi skal ud til Jyske Rev og vi skal have diskuteret med folk og politiske ansvarlige om Jyske Rev virkelig også ligger bedre på havnen i Thyborøn, end de 24 sømil NW ud af Thyborøn? Vi har også et fokus på planerne om at indsnævre ja måske helt lukke Limfjorden mod vest og vi skal på nogle medlemsture op i fjorden.

Lige nu kan Levende Havs medlemmer også komme med ud på fjorden og deltage i arbejdet med at få fundet og halet de tabte redskaber vi så kalder ”Spøgelsesgarn”. Arbejdet gennemføres af besætningen på kutter Anton med hjælp fra frivillige herunder også fiskere fra Lemvig og dykkere.

Det er Levende Havs medlemmer som står for dette arbejde og alt andet arbejde på havnen i Lemvig denne sommer, alt selvfølgelig frivilligt og ulønnet.

Til køb af udstyr og reparation og vedligehold af kutter Anton har Levende Hav i år fået støtte fra Aage V. Jensen Fonden, Velux Fonden, havnen i Lemvig og Lemvig Kommune og Frydendahl i Hvide Sande.

For flere oplysninger og aftaler om at komme ud med kutter Anton kontakt Levende Havs formand Kurt Svennevig Christensen på telefon 53347107

Lørdag den 18. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Karen, Flemming, Villy, Ane Margrethe, Krabbe projektet: fortsætter. Nissum Bredning: kutter Anton på jagt efter tabte fiskeredskaber, der er plads til enkelte medlemmer der vil være med, afgang kl. 8.00. Tilbage i Lemvig, eftermiddag. Dykkere der har tid denne dag kan ringe til os og der er også plads til Levende Hav medlemmer. Vi var på fjorden med TV2 Midt Vest og der blev filmet og opsamlet garn og ruser. På land var der sort af mennesker i udstillingen.

Søndag den 19. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætningen: Villy, Karen, Flemming, Knud, Christian, Kurt. Krabbe projektet fortsætter. Masser af mennesker i udstillingen. Kutter Anton på fjorden på jagt efter tabte fiskeredskaber. Afmærket 7 rækker som skal hives i morgen og hevet 3 fylde big bags. Der er ganske enkelt alt for mange tabte fiskeredskaber på fjorden.

Mandag den 20. juli: Velkommen ombord på kutter Anton og i udstillingen. Besætning: Villy, Kurt.Krabbe projektet: fortsætter. Mogens påmønstrer. Kutter Anton: på fjorden efter tabte redskaber. Besætningen: Mogens, Gregers, Kurt, Villy, Kurt. Hentet 2 big bacs. Vejret: Blæsende.

Tirsdag den 21. juli: Velkommen på i udstillingen og på kutter Anton. Besætningen: Villy, Mogens, Klaus, Kurt. Vejret: Blæsende. Mange besøgende i udstillingen. Aften bruges på at få hentet nye beboere Furet Langhalse til  akvarierne. De blev hentet på stranden ved høfde Q Fjaltring hvor store stimer var opskyllet.

Onsdag den 22. juli: Velkommen på i udstillingen og på kutter Anton. Vejret: blæsende. Besætningen: Villy, Mogens, Klaus, Kurt. Per og Dorthe påmønstrer. Dagen bruges bl.a. på at få klart skib til morgendagens tur på fjorden for at hente tabte fiskeredskaber. Rigtig mange besøgende, hvor de beundrer de nye beboere Furet Langhalse og nye plancher fra bjærgningen af tabte fiskeredskaber. God diskussioner også med fiskere. 

Torsdag den 23. juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Per, Klaus, Mogens, Dorthe, Kurt. Ingeborg påmønstrer. Vejret: OK morgen, derefter frisk vind og meget regn. Kutter Anton på fjorden efter tabte redskaber finder og hiver 5 store sække som Svend Åge tager i land. Udstillingen og teltet velbesøgt.

Fredag den 24. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Per, Klaus, Mogens, Dorthe, Kurt. Vejret: Blæsende.

Lørdag den 25. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Per, Klaus, Mogens, Dorthe, Kurt. Christer, Ingeborg, Knud, Bent, Benjamin, Sebastian mønstre. Kutter Anton på Nissum Bredning på jagt efter tabte fiskeredskaber. Finder, hiver og lander 9 store sække.

Søndag den 26. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Per, Klaus, Mogens, Dorthe, Kurt. Kutter Anton på Nissum Bredning på jagt efter tabte fiskeredskaber. Hiver 3 sække. For foto se Facebook

Mandag den 27. juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Klaus, Mogens, Dorthe, Kurt. Gunvor, Ida, Henrik, Lars Joe mønstre på kutter Anton. Kutter Anton på Nissum Bredning på jagt efter tabte fiskeredskaber. Finder, hiver og lander 6 store sække. Ude med DR radio morgen og TV avisen eftermiddag og formanden for Danske Fritidsfiskere. For foto se Facebook.

Fiskernes formand med en hummer, som kunne genudsættes i live.

Tirsdag den 28. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Klaus. Vejret: blæsende. Kurt mønstre.

Onsdag den 29. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Klaus. Klaus afmønstrer, Mogens og Dorthe mønstre. Vejret: Meget blæsende.

Torsdag den 30. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Mogens, Dorthe, Kurt

Fredag den 31. Juli: Velkommen i udstillingen og på kutter Anton. Besætning: Villy, Mogens, Dorthe, Henrik, Lars Joe, Ida, Kurt. Vejret: Flot. Været på fjorden fundet og hevet spøgelsesgarn 10 sække.

Sådanne klumper mødte vi mange af. Vi mener de opstår når en række garn ruller sammen med andre rækker, ruser og tejner. De er fyldte med døde krabber og hummer og de stinker ganske forfærdelig.

Lørdag den 01. August: Velkommen i udstilling og på kutter Anton. Besætning: Villy, Jan, Mogens, Dorthe, Kurt, Flemming. Poul mønstre. Gæster: Bjarne Hansen og Caroline Høfde 42 gruppen Thyborøn. Besigtigelse af Thyborøn Kanalen og debat om den indsnævring der er kommet på tale igen. Derfra til høfde 42 for drone sejlads og samtale om fælles muligheder for at få større folkelig og politisk opmærksomhed om giftdepot.

Flemming Madsen leverer her sine studier og undersøgelser af planerne for at få lukket Limfjorden mod vest.

Søndag den 02. August: Velkommen i udstilling og på kutter Anton. Besætning: Villy, Jan, Mogens, Dorthe, Flemming, Poul, Andrea, Karin, Clara, Gregers og hans dykker team. Vejret: Blæsende og overskyet. Satte kursen mod Jyske Rev tidlig morgen måtte vende rundt og beså Jyske Rev øst for Thyborøn. Derfra til Store Rønner og dykkere i vandet film optaget herunder også vores drone.

Mandag den 03. august: Velkommen i udstilling og på kutter Anton. Besætning: Villy, Mogens, Dorthe, Tage, Poul, Johann, Kurt. Været på Nissum Bredning og ledt efter og halet spøgelsesgarn. 7 sække rundt Store Rønner. Besøg af Britt og Bjørn fra rest. Himmel og Hav. Vejret: Frisk vind og sol. Flotte fotos fra havnen i Thyborøn med kutter Anton omgivet af bomtrawlere.

 

Tirsdag den 04. august: Velkommen i udstilling og på kutter Anton. Besætning: Villy, Mogens, Dorthe, Poul. Vejret: Smukt. Følgende er sendt til pressen, folketinget og de ansvarlige ministre:

Fiskeriministeriet og Miljøministeriet 

cc: Folketingets miljø- og fødevareudvalg

Kære Lea Wermelin og Mogens Jensen,

I har tidligere modtaget mails fra os med oplysninger om vores fund af efterladte fiskeredskaber i Limfjorden. Siden har vi fortsat fundet og halet spøgelsesgarn, alt imens vi forsøger at finde ud af hvordan det kunne gå så galt. 

Her og nu peger pilen på fiskeriforvaltningen, og helt centralt står fiskerikontrollen. Fiskerikontrollen har svigtet i denne sag. Vi har meget klare statement fra erhvervsfiskere, hvor de fortæller om det store svigt fra kontrollen. De har gang på  gang fortalt og udpeget de “skurke og banditter” som bruger den praksis med udtjente garn, som efterlades i fjorden, når de heller ikke kan fange krabber og hummer længere. De har også forsøgt at få ryddet op og intet sker. Kontrollen handler ikke. 

Det kan der være mange grunde til, men tilbage står det uomgængelige faktum at vi i Danmark har en fiskerikontrol, som bl.a. skal sikre os alle et lovligt fiskeri. Og de efterladte fiskeredskaber vi finder er ulovlige redskaber. 

For er det erhvervsfiskerne som “taber/mister” deres redskaber skal de rapportere at de har mistet de redskaber og fritidsfiskere må kun bruge længder på 135 meter, og vi hiver længder der er meget længere på over en km. 

Alt er derfor et ulovligt fiskeri, målt på de love fiskeriforvaltningen har ansvaret for og hvis ikke det er nok er, eller bør det være ulovligt, dvs. kriminelt, målt på naturen.

Kære miljø- og fiskeriminister, det er en fiskeri- og miljøpolitisk skandale vi oplever i Limfjorden denne sommer. Det stoppes og der skal ryddes op. 

I dag har vi sendt følgende til pressen og ligeså snart vi får lidt mere tid bliver det hele samlet og overgivet til Folketinget. 

Indtil da står vi selvfølgelig til rådighed med flere oplysninger.

Med venlig hilsen

For Levende Hav

Kurt Svennevig Christensen

Formand 

Telefon 53347107 

Pressemeddelelse udsendt d. 30. juli. 2020

Spøgelsesgarnene i Limfjorden er efterladte garn
Der kan stå over 1.000 skadelige garn alene i Nissum Bredning, viser de første erfaringer fra frivilligt projekt.

Spøgelsesgarn defineres som ‘mistede og tabte garn’, dvs. redskaber, som fiskeren har mistet ved et uheld. “Fiskeren mister også redskaber, men langt hovedparten af de spøgelsesgarn, vi hiver på Limfjorden, er ikke mistede, men efterladte garn,” siger skipper og formand for Landsforeningen Levende Hav (LLH) Kurt Svennevig Christensen. Dermed retter han en udbredt misforståelse i både medier og blandt politikere.

Efterladte garn, som består af bl.a. plastik og bly, er garn, hvor ejermanden har fjernet ankrene i begge ender, fordi garnene ikke længere kunne fange så mange krabber og hummere, at det kunne betale sig at røgte dem, præciserer han.

Ifølge Landsforeningen Levende Hav fortæller nogle af de få erhvervsfiskere, der er tilbage i Limfjorden, som forsøger at overleve ved lidt fiskeri efter østers og hummer, at de løbende har holdt fiskerikontrollen opdateret om de efterladte garn, men intet sker.

”De ved godt, at fjorden er fuld af spøgelsesgarn, men fiskerne bliver ligeglade, når de år efter år forsøger at råbe myndigheder op og intet sker, og så holder de op med at anmelde og opsamle de gamle garn de støder på” fortæller Kurt Svennevig Christensen.

Landsforeningen startede med kutter ‘Anton’, der denne sommer ligger i Lemvig havn, arbejdet med at få fundet og halet de efterladte redskaber i slutningen af uge 29, og indsatsen vil, når vejret tillader det, fortsætte den kommende uge.

Kutteren er bemandet med frivillige medlemmer af foreningen. De har allerede hevet mere end 200 garn i land og biolog Mogens Gissel Nielsen, medlem af Levende Hav og besætningsmedlem har de seneste uger fået syn for sagen om problemets omfang.

“Vi er meget overraskende og chokerende over hvor mange garn, der blot er efterladt i fjorden, hvor de står og gør skade på miljøet og fortsat fisker bl.a. krabber og hummere, som dør i de udtjente garn,” siger Mogens Gissel Nielsen.

Se mere på  https://www.facebook.com/levendehav.dk/ og www.levendehav.dk For flere oplysninger og aftaler om at komme ud med kutter Anton kontakt Levende Havs formand Kurt Svennevig Christensen på telefon 53347107

Onsdag den 5. august 2020: Velkommen i udstillingen. Kutter Anton til rep. Besætning: Villy, Poul, Mogens, Dorthe, Keld, Kurt. Vejret: Blæsende. Aktiviteter: kl.16 i teltet. Foredrag om iltsvind og fiskedød ved biolog Mogens Gissel Nielsen, alle er velkommen.

Torsdag den 6. august 2020: Velkommen i teltet og på kutter Anton. Vejret: pænt. Besætningen: Villy, Poul, Tage, Ingeborg, Mogens, Dorthe, Keld, Kurt. Per påmønstre, Poul afmønstre. Været på Nissum Bredning for at hive efterladte garn. Landet 10 store sække

Det er ikke kun garn der efterlades på bunden af Nissum Bredning, her er det wire og tovværk og man finder en masse snurrevods tov der også indeholder meget bly, samt ruser og tejner

Levende hummer som kunne genudsættes i live, det var der mange andre der ikke kunne.

Fredag den 7. august 2020: Velkommen i teltet og på kutter Anton. Vejret: Flot. Besætningen: Villy, Per, Dorthe, Mogens, Ingeborg, Gunvor, Tage, Gregers, Henrik, Kurt. Været på Nissum fjord for sidste gang denne sommer for at hive efterladte garn. Landet 6 store sække og en stak som vi måtte hive direkte i container da vores sække slap op. Vi måtte med beklagelse skære ikke mindre end 5 række af garn som vi måtte efterlade i fjorde. Vi har selvfølgelig positioner på dem som vi har på alle andre vi har hevet. Vi kan desværre igen kun konstatere at der stadig er rigtig mange efterladte garn i Nissum Bredning. Nu skal vi have samlet op og analyseret alle oplysninger vi har fra de 14 togter og så kommer der en rapport. Men allerede nu kan vi med beklagelse se frem til et resultat der viser at selvom vi har fundet og halet 2-300 garn, så er det kun 10-20 % af de efterladte garn der står i Nissum Bredning den dag i dag – det er skræmmende tal, men sådan ser det ud fra dækket på kutter Anton.

Taskekrabbe fanget i et efterladt garn, bemærk der sidder en fladøsters og en søanemone på krabben – og krabben er levende! Den må have siddet i garnet i måneder.

Lørdag den 8. august 2020: Vejret strålende: Telt og udstilling tages ned og pakkes sammen og lageret tømmes. Besætning: Villy, Per, Dorthe, Mogens, Tage, Ingeborg, Kurt. Besætnings middag hos Kurt lørdag aften.

Søndag den 9. august 2020: Vejret: strålende. Telt og udstilling er taget ned og pakket sammen. Besætning: Villy, Per, Mogens, Dorthe, Kurt. Mogens og Dorthe afmønstrer og kan se tilbage på en meget arbejdsom sommer i Lemvig. Vi vurderer at vores udstillinger og teltet har haft 15-20.000 besøgende. Vi har været på 14 dages togter på jagt efter spøgelsesgarn. Sommerens aktiviteter er blevet passet og drevet af over 30 medlemmer. 1000 tak til alle Lemvig aktive: Villy, Dorthe, Mogens, Flemming, Poul, Per, Tage, Casper, Gregers, Ingeborg, Gunvor, Karen, Bent, Klaus Kluns, Christian, Knud, Ane Magrethe, Benjamin, Britt, Sebastian, Johan, Henrik, Bjørn, Svend-Åge, Flemming M. Bjarne, Lars Joe, Caroline, dykker teamet m.fl.

Mogens fødselsdagen

Mandag den 10. august 2020: Dagen bruges hos smeden der skal bl.a. monteres ny lænsepumpe. Det gik lidt i kludder med lænsepumpen men de øvrige opgaver blev gennemført.

Tirsdag den 11. august 2020: Medlemstur: Afgang Lemvig tidlig morgen med kurs mod Jegindø, og derfra sættes kursen mod Bønnerup onsdag morgen, der er ledige pladser ombord. Besætning: Villy, Per, Kurt, Marie, Egon, Hanne, Ane Magrethe, Kurt, Bjarne, Caroline, Casper, Benny. Vejret: Strålende efter lidt tidlig havgus. Vel under Oddesundbroen var første opgave at få beset den store muslingefarm Smart Farm der ligger i Venø Bugt. Det var et syn for guder. Derfra til Jegindø med velkomst af Jens Østergaard, Flemming Madsen, Anders Jensen, Inger Noer med familie, havnefoged og andre. Første besøg på museet Æ Fjurhus, derefter kirkegården hvor vi mindes Johannes Noer med afsluttende kaffe og kage hos Inger Noer. En meget bevægende og god dag. (Se Nyheder fra Smrt Farms og mindet om Johannes Noer)

Onsdag den 12. august 2020: Kutter Anton ligger i Løgstør natten over og derfra afgang mod Bønnerup, forventet ankomst kl. 20. Besætningen: Villy og Per. Vejret: Strålende. Dette var den sidste opdatering på denne Lemvig tråd. Vi ankom til Lemvig i uge 25 og var aktiv til og med uge 33.

 

 

 

 

Kontakt

Levende Hav/Living Sea
Juelsgårdvej 27, Ferring Strand
7620 DK-Lemvig

Om os

Landsforeningen Levende Hav er opstået på initiativ fra mennesker, der på den ene eller anden måde har deres faglige kundskaber og daglige virke knyttet til havet.